Vekk fra deg og inn til meg

En røff guide for bedre selvkontakt

Ordet «selvkontakt» hos 5029 innebærer økt tilknytning og klarhet til egen indre opplevelse. Økt selvkontakt kan bidra til:
  • Å kunne handle i samsvar med det vi dypere sett står for, tror på og vil.
  • Kontakt med kroppens indre ”guide”, til trygg og god bevegelse og nyttig stressnivå.

Kontakt med og respekt for fysiske og psykiske grenser, samt våre indre JA/NEI og mer/mindre signaler, er en viktig forutsetning for bedre humør, kraft og gode relasjoner til andre. Uheldigvis er mange rammer i hverdagslivet mer behjelpelig med å redusere selvkontakt og øke stress, fremfor å styrke den og gi ro.

Her er en svært enkel og effektiv framgangsmåte for å styrke selvkontakten.
  1. Kom deg vekk fra forstyrrelser.
  2. Sitt, stå eller ligg i ro.
  3. Følg med på egen pust til du har klart for deg at du puster. Registrer dine egne utrykk som vitner om at du puster. Hør din egen pust, oppdag rytmen, dybden, temperaturen, osv.
  4. Oppdag at du har tyngde. Intellektuelt vet vi at planeten vår har et fenomen som vi kaller tyngdekraft. Ditt oppdrag er å kjenne tyngden i stunden. Gjør deg sikker på at denne kraften eksisterer og virker inn på deg.
  5. Roter hodet ekstremt langsomt fra side til side. Stopp og snu rotasjonen når du synes det har gått langt nok. Gjenkjenning og heder av stoppsignalet er viktig.
  6. Mens du puster, kjenner tyngde og roterer hodet langsomt: Vær i opplevelsen og la tankene gå akkurat dit de går.
  7. Hold på en passelig stund og avslutt treningen på en jevn og mild måte.

Hvis du har gjort øvelsen riktig vil du kanskje kjenne «at det gjør noe med deg» som kan ytre seg på mange ulike vis. Noen kan kjenne at den «sanne» og «ekte» tilstanden blir klarere. Eksempelvis kan en naturlig tristhet bli klarere. En leken følelse kan markere seg sterkere. Mange vil erfaringsmessig kjenne at de «kommer mer inn til seg selv», og får mer ro. Ved siden av psykiske markører på stimuleringen vil det også typisk tilkomme en sterkere kroppskontakt, spesielt med det systemet som gir oss muskulær stabilitet. Andre igjen opplever ingen verdens ting som de legger merke til.

Så oppsummert: En runde med kontakttrening om da`n, gjør det litt lettere å gi litt mer f…

Lykke til og takk for innsatsen.

Morten Aanerud, Naprapat og Kommunikolog

Våre artikler

Dette er 5029

På Klinikk5029 ønsker vi å unngå at våre kunder kommer igjen og igjen med det samme, eller ny variant av det samme helseproblemet.

Vekk fra deg og inn til meg

En røff guide for bedre selvkontakt
Ordet «selvkontakt» hos 5029 innebærer økt tilknytning og klarhet til egen indre opplevelse...

Læringsutvikling hos Klinikk 5029

Klinikk 5029 på Jessheim tilbyr hjelp innen lese, regne og konsentrasjonsvansker. Jeg som jobber med dette har utgangspunkt i min utdanning som kommunikolog. Jeg bryr meg lite om diagnoser...

Christinas Fastfood presenterer: 5029Knekkebrødet

Velkommen til Christinas Fastfood

En røff guide for trygg og effektiv uttøying av muskler

Det finnes mengder av metoder og teknikker for uttøying. En av disse er PNF. Det står for proprioseptiv nevromuskulær fasilitering. Denne teknikken benytter seg av en nevrologisk refleks...